Kersttips

06-12-2023
Feestdagentip

December; de gezelligste maand van het jaar? De feestdagen, kerst en oud & nieuw zorgen voor een hoop gezelligheid, die vaak met familie worden doorgebracht. In dit artikel tips en tricks om de feestdagen veilig door te komen.

Hellup de feestdagen komen er aan! 

Voor veel mensen zijn de feestdagen een gezellige periode van samenzijn met familie en vrienden. Etentjes en borrels, brunches, diners en zelfs ontbijt. Alle maaltijden zijn een reden om er iets feestelijks van te maken deze maand. 

Superleuk en fijn natuurlijk, maar hoe kom je deze dagen veilig en verantwoord door? Want het is niet voor niets dat wij met zijn allen massaal het voornemen hebben om het nieuwe jaar gezonder te gaan leven en vaak ook af te vallen. 

Om er voor te zorgen dat jij deze maand veilig door kan komen, heb ik in deze blog een aantal tips voor je verzameld. 

Tips

1. Laat niet alle teugels los, om vervolgens in januari weer te gaan starten. 

Bedenk dat december 31 dagen heeft, maar er zijn maar een paar feestdagen. Zorg er dan ook voor dat je de andere dagen in december normaal eet. 

2. Maak een weekplanning en koop niet meer dan nodig is.

Dit is de tip die ik altijd aan mijn cliënten geef. Maak iedere week een weekplanning. Dus ook met de feestdagen. Zo voorkom je dat je, te veel in huis haalt en teveel gaat snacken. 

3. Ga voor een verantwoord kerstdiner.

Hoe makkelijk kan het zijn? Een (koolhydraatarm) kerstdiner kan ook heel lekker zijn en toch verantwoord. Als extra kun je dit E-Book downloaden voor dit heerlijke kerstmenu.

4. Neem de tijd

Gelukkig hebben we tijdens het kerstdiner de tijd om met elkaar te genieten van elkaar en van de heerlijke maaltijd. Wanneer je met aandacht eet, zul je beter merken wanneer je verzadigd bent. Wist je dat dat verzadigingsgevoel past komt na 20 minuten? Neem een voorbeeld aan de Fransen, en eet niet totdat je vol zit (zoals wij zeggen) maar totdat je genoeg hebt. De Fransen zeggen namelijk: Je n'ai plus faim. (Ik heb geen honger meer.)

5. Wees matig met alcohol

Deze is misschien minder leuk, maar wist je dat alcohol de vetverbranding blokkeert? Bovendien word je door het drinken van wijn wat losser, waardoor je ook makkelijker over je eten denkt en eerder de neiging hebt je te laten gaan. Wissel af met water, zo gaat minderen heel makkelijk. Of drink helemaal geen alcohol, dat is nog beter. Het voordeel is dat jij in ieder geval geen kater hebt na de feestdagen. 

6. Skip het dessert

Vraag jezelf af of dat dessert nu echt nodig is. Je hebt heerlijk gegeten, vaak al meer dan je normaal zou doen. Je voelt je super, het is gezellig. Is dat toetje dan echt nodig? Het scheelt in ieder geval een hoop calorieën. 

Ik hoop dat je door deze tips je meer bewust wordt van de keuzes die je maakt. Uiteindelijk gaat het altijd om de balans wanneer we een zo gezond mogelijk leven willen leiden, niet alleen tijdens de feestdagen. 

Dat is een verandering die niet zomaar vanzelf gaat. Iedere verandering kost tijd en moeite. Het is niet voor niets dat een steeds groter deel van de Nederlandse bevolking overgewicht heeft. Dat overgewicht zorgt uiteindelijk voor een hoop ongemak en meer ziektes. Jammergenoeg merken we dat niet direct, want niemand wil ziek worden. Helaas wordt het aantal chronisch zieken in Nederland steeds groter. In een andere blog zal ik hier meer aandacht aan wijden. Klik op deze link om dat artikel te kunnen lezen. 

Voor nu fijne feestdagen en geniet! 

Een allerlaatste tip voor als je toch even nergens aan wilt denken, denk dan wel: Wat voor een cijfer geef ik het? Voor een vijfje zou ik het zeker laten staan. Pas bij een 8 of 9 zou ik denken, misschien dan toch.....