Steeds meer overgewicht onder steeds jongere bevolking

06-12-2023
gezonde voeding

De gezondheidszorg slaat alarm. De media besteedt veel aandacht aan artikelen over overgewicht en de gevolgen daarvan. Diabetes type 2 komt steeds vaker voor onder steeds jongere bevolking. Dat is een slechte ontwikkeling. Wat is de oorzaak?

Diabetes type 2

Nog niet zo lang geleden was het Wereld Diabetes dag. Het Diabetesfonds heeft op YouTube een filmpje geplaatst over Diabetes type 2.

Dit wordt in de volksmond vaak ouderdomsdiabetes genoemd, omdat het eigenlijk alleen maar voorkomt bij ouderen. Tot voor kort dan. Want steeds vaker zien artsen kinderen in de praktijk die diabetes type 2 ontwikkelen. 

En dat is ernstig. Diabetes type 2 ontstaat namelijk door overgewicht. En deze vorm van diabetes leidt tot allemaal andere gezondheidsproblemen. Kinderen die slechter gaan zien of andere oogproblemen krijgen, schade aan de nieren. Hoe jonger je deze ziekte krijgt, hoe groter de kans op complicaties. 

Gezonde voeding en leefstijl

Als gewichtsconsulent ben ik dagelijks met gezonde voeding en leefstijl bezig en zie ik in mijn praktijk mensen met overgewicht. Niemand kiest er voor om te zwaar te worden. En bij heel veel mensen zie ik onvrede en een ongelukkig gevoel. Daardoor komen mensen juist vaak in een neerwaartse spiraal terecht. 

Oorzaken

Het is onmogelijk om één oorzaak aan te wijzen. Als dat zou kunnen, zou overgewicht misschien niet meer bestaan. Maar ik kan een aantal factoren benoemen.

Voorlichting

Ten eerste, goede voorlichting over voeding of eigenlijk het gebrek daaraan. Vaak ontbreekt het bij mensen over de juiste kennis van gezonde voeding. Dat is ook niet zo raar. Het aanbod in de supermarkten is enorm. En we worden vaak misleidt. Op verpakkingen staat vaak onterecht dat een product gezond is. Een tip daarvoor is het lezen van etiketten. Etiketten vertellen je echt wat in een product zit. Als je daar meer over wilt weten, lees dan mijn blog over etiketten. Dit is de link. Verder heb ik een handige download over hoe je etiketten moet lezen. 

Steeds duurder

Ten tweede, goede gezonde voeding is vaak duur(der). De prijzen zijn de laatste tijd enorm gestegen. Als mensen moeten kiezen voor verse sperziebonen voor 3,19, euro dan is de kans groot dat er toch eerder gekozen wordt voor een kant-en-klaar maaltijd waar o.a. veel meer zout en/of suiker in zit. En nog erger, soms wordt er helemaal niet voor groente gekozen omdat er voor die 3,19 euro ook patat en frikandellen gekocht kunnen worden en daar kan dan een heel gezin van eten. Ook hier zou meer voorlichting (van de overheid) welkom zijn. Bijvoorbeeld, adviseer om seizoensgroenten te kopen. Dat zijn groenten die in een bepaald seizoen groeien en dan dus voordeliger zijn. Geef voorlichting over goedkope alternatieven voor vlees. Vlees is vaak duur. Geef voorlichting over voedzame producten, van twee volkoren boterhammen ben je langer verzadigd dan van witte bolletjes. Bovendien zitten in de laatste nauwelijks voedingstoffen. En zo kan ik nog wel even doorgaan. 

Bovendien liggen er in die supermarkten zoveel ongezonde producten. De verleiding is dan vaak zo groot. Een zak chips is goedkoper dan een net mandarijntjes. Ik vind dat de voedselindustrie onderdeel is van de oorzaak. Het Diabetesfonds roept dan ook het kabinet op om de prijzen van gezonde voeding goedkoper te laten worden, en bijvoorbeeld een suikertaks op ongezonde voeding te heffen. 

Preventie

Er is nu te weinig aandacht voor preventie, maar wanneer er dan overgewicht ontstaat, is hulp moeilijk te bereiken. Er wordt nog maar weinig vergoed vanuit de zorgverzekering en mensen weten vaak ook niet waar ze terecht kunnen. Jammergenoeg wordt het werk van een gewichtsconsulent (bijna) helemaal niet meer vergoed, en zo wel, dan onder ingewikkelde voorwaarden. Dat is jammer, want nu kan een grote groep specialisten alleen maar hulp bieden aan mensen die ervoor kunnen betalen, terwijl wij zo veel meer zouden kunnen en willen doen ook aan voorlichting. Ik pleit dus er dus ook voor dat voorlichting en hulp over afvallen en een gezonde leefstijl weer via de zorgverzekering beschikbaar komt. Uiteindelijk bespaart het de overheid een hoop geld, maar het allerbelangrijkste is dat wij eraan kunnen kunnen bijdragen dat de Nederlandse bevolking een gezondere leefstijl krijgt. Wij kunnen het! Het is op te lossen. 

Vergoeding

Ik wil deze blog afsluiten met een tip: via de belastingdienst (aangifte inkomstenbelasting) is het voor sommigen ook mogelijk om toch de kosten voor hulp bij afvallen te declareren. Kijk daarvoor op de site van de belastingdienst.