Water, water, water

27-11-2023

Het belang van vocht

Regelmatig bespreek tijdens mijn consult het belang van voldoende drinken. Het kan met zoveel verschillende factoren te maken hebben waarom de vochtbalans niet in orde is, dat ik hieronder zo beknopt mogelijk wil uitleggen wat het belang van voldoende water drinken is.
Water is een belangrijke bouwstof voor het lichaam. Een volwassen mens bestaat voor ongeveer 55% uit water.
Waarom is water gezond? Vergeet deze onderstaande 4 punten niet:
  • Water dient als bouwstof voor alle weefsels.
  • Water dient als grondstof voor de vorming van spijsverteringssappen die nodig zijn om voedingsstoffen te verteren.
  • Water speelt een belangrijke rol in de lichaamstemperatuur.
  • Water dient als transportmiddel voor voedingsstoffen en afvalstoffen.
Je lichaam kan te maken krijgen met een verstoorde vochtbalans. Te veel zout, te weinig drinken, een lage eiwitinname.
De hoeveelheid vocht die iemand nodig heeft verschilt per leeftijd. Naast de leeftijd is de vochtbehoefte afhankelijk van een aantal andere omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het klimaat, je eetpatroon en je de mate van je gezondheid.
  • Jongeren en volwassenen hebben ruim 1,5 liter water nodig per dag. Oudere mensen hebben meer vocht nodig.
  • De omgevingstemperatuur en het klimaat: Een hoge temperatuur en een lage luchtvochtigheid kunnen ervoor zorgen dat je lichaam veel vocht verliest. Drink dus meer met warm weer.
  • Lichamelijke inspanning: Als je veel sport en met name krachttraining, wordt je lichaamstemperatuur hoger. Je lichaam probeert hier een balans in te maken door de warmte te verdelen over je lichaam en door te transpireren.Voldoende drinken is dan ook reuze belangrijkl voor een goede koeling.
  • Voeding: Bepaalde voedingsmiddelen zoals groente en fruit kunnen veel water bevatten. Zout en eiwitrijk voedsel vragen om meer vocht om deze voedingsmiddelen weer kwijt te raken via de nieren. Ook kant en klaarmaaltijden en veel snacks zoals chips, bevatten veel zout. Hierdoor kun je dorst krijgen en meer willen drinken.
  • Gezondheid: Diarree, het gebruik van plaspillen, overgeven, maar ook brandwonden zorgt ervoor dat je meer behoefte aan vocht hebt. Door al deze genoemde punten verlies je namelijk veel vocht. Door meer te drinken wordt het vocht weer aangevuld. 

Ik hoop dat het belang van vocht hiermee duidelijk is geworden. De boodschap is:

Drink  1,5 - 2 liter per dag.