Het belang van gevarieerd eten

04-11-2020

Wist je dat gevarieerd eten van belang is omdat iedere groente zijn eigen specifieke voedingswaarde heeft?

Zo is Radijs bijvoorbeeld goed voor de spijsvertering omdat er veel vezels in zitten. Radijs gaat constipatie tegen. Het voert alle overbodige toxinen uit het lichaam.Het stimuleert ook de werking van de nieren.
In de nieren worden gifstoffen opgeslagen zodat ze geen schade kunnen aanrichten in het lichaam. Door radijsjes te eten gaan de nieren harder werken om gifstoffen af te voeren. Om de spijsverteringsbevorderende en nierfunctiestimulerende werkingen is de radijs een uitstekende detoxgroente. Wat goed helpt bij afvallen.
En wist je dat veldsla eigenlijk geen echte sla is, het behoort tot de familie van de kamperfoelie. Maar t is wel erg lekker en bevat Behalve ijzer, calcium en vitamine C foliumzuur en vezels.
Tijdens de zwangerschap kan een tekort aan foliumzuur gevaarlijk zijn voor de baby, vandaar dat zwangere vrouwen meestal foliumzuurtabletten slikken.  Door regelmatig veldsla te eten kunt u hier op een natuurlijke manier aan tegemoetkomen.
 
Verder is veldsla licht verteerbaar, bevat 2,7 g vezels per 100 g, hetgeen constipatie tegengaat, een lage energiewaarde.
 
Veldsla bevat bovendien. 0,25 g omega-3 vetzuren, uitzonderlijk hoog voor groenten! 100 g van deze groente bevat 12% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid omega 3 van plantaardige oorsprong. Het is dus niet noodzakelijk dit uitsluitend in vette vis of voedingssupplementen te zoeken.
 
En kijk eens naar de paprika . Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen
en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel  vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter. Paprika is familie van de pepers en bevat veel van de rode kleurstof capsanthine.   
Veel groente en fruit eten verlaagt het risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker (darmkanker).
Een makkelijke groente is de wortel die lust iedereen. Wortel bevat erg veel vitamine A. Vitamine A is een vet-oplosbare vitamine die het lichaam helpt bij de aanmaak van cellen en het herstellen van je huid. Ook zorgt vitamine A ervoor dat je in de schemering of in het donker goed kunt zien. Ook speelt vitamine A een belangrijke rol in het hebben en houden van een sterk immuunsysteem.