Dankbaarheid en verwondering

06-08-2020

R E L A X

Dankbaarheid en verwondering

Ontspanning. Het is een zo vanzelfsprekend iets, maar hoe doe je t? Pas nu, hier, op vakantie, merk ik het heerlijke effect van totale ontspanning. En wat t met je doet. Je bent opgewekter, je hebt meer energie, je kan meer hebben, je ziet niet overal leeuwen en beren op de weg, je ziet de mooie dingen in een vlindertje dat vliegt, de druiven aan de tros, je ziet degenen die je lief hebt met andere ogen, je bent zelf veel mooier, je ogen stralen, je hebt geen buikpijn meer, je huid glanst...
Maar dat hoeft natuurlijk niet alleen maar tijdens een vakantie zichtbaar en voelbaar te zijn. NEE natuurlijk niet! Alsjeblieft NIET. Maar... hoe doe je dat dan? Misschien jammer om te zeggen...maar... plan het in. Sta een kwartier eerder op, neem een half uur langer pauze, zondig je 10 minuten af tijdens je werk, neem na het avondeten tijd voor jezelf, ga een blokje om. En doe, en denk dan even NIETS. En misschien lukken AL deze momenten niet, maar begin er met één. En probeer er een vast ritueel van te maken. Een moment voor jezelf, alleen de stilte om je heen....van wie was dat liedje ook weer? maar het is zo waar...
Om er nu voor te zorgen dat je niet zo makkelijk vervalt in je oude patroon wanneer je terug bent vakantie, kun je bijvoorbeeld ook dagelijks in een mooi notitieboekje drie dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent.
Koop ook echt een mooi notitieboekje, maak er een speciaal moment van. Dit wordt jouw moment. Tijd voor jezelf, om voor jezelf te zorgen, omdat je dat verdient.
Noteer dagelijks drie dingen, dat mag van alles zijn, het hoeven echt geen grote dingen te zijn.
Ik ben nu dankbaar voor mijn mooi bloeiende border, en dat mijn dochter de boodschappen wil doen zodat ik deze blog kan schrijven. En er gebeurt vandaag vast nog iets waar ik mijn dankbaarheid voor kan uiten en dat me blij maakt. Het kan ook een ontzettend mooi lied zijn, waar je door wordt geraakt. 
Ga op je rug liggen in het gras, voel het zachtjes kriebelen van de sprietjes (alleen dat is al iets) en kijk omhoog naar de mooie eindeloze blauwe lucht, met lichte wolkjes die daar rondzweven. Hoe ontzagwekkend is ons heelal? Laat het op je inwerken. Herinner je je nog, dat je vroeger probeerde dieren of figuren er in te ontdekken? Zijn we dat vergeten? Hoe makkelijk is het om dit weer op te pakken.
Of geniet van die mooie zonsondergang, de hemel in een paars oranjerode gloed. Dat is gewoon te bewonderen gratis en voor niets.
De wereld verandert constant, nieuwe technologieën, vooruitgang, alles moet sneller. Maar deze simpele handelingen, zorgen voor een moment van totale ontspanning, verwondering. Probeer het, het werkt echt.  En het mooie is, dat wanneer je hier weer regelmatig de tijd neemt, je je beter gaat voelen, gelukkiger, en een gelukkiger mens is gezonder, heeft minder stress, daardoor maak je minder cortisol aan, kun je makkelijker afvallen... Het schijnt zelfs zo te zijn dat je immuunsysteem een boost krijgt en dat het de ontstekingsgerelateerde ziekten afremt. 
Het gaat om het bewustwordingsproces. Probeer het, en kijk of het voor jou werkt. Het scheelt al zo'n stuk om te merken dat het de kleine dingen zijn die het doen..... (alweer zo'n liedje) 
Challenge accepted?